Theater Vandenbulck maakt muziektheater voor alle leeftijden. Het gezelschap uit 's Hertogenbosch heeft van vele kinderen operaliefhebbers gemaakt met veel gespeelde opera's zoals Beren, Beren, Beren, Kippetje Tok en Help!. Voor 12+ ontwikkelde theater Vandenbulck o.a. de muziektheatervoorstelling Vreemd over eerwraak en voor volwassenen Enoch Arden met muziek van Richard Strauss. Bij alle voorstellingen wordt gezocht naar de combinatie van theater en muziek en die ontwikkeling wil Theater Vandenbulck voortzetten.

In haar reeds lange bestaan heeft Theater Vandenbulck gezworven door Frankrijk, Italië, Spanje en honderden voorstellingen gespeeld in Nederland. Theater Vandenbulck kom je niet alleen tegen in schouwburgen, maar ook op scholen, in parken, in tenten en op de vele festivals: de Boulevard in 's Hertogenbosch, de Parade, Oerol, Grachtenfestival in Amsterdam, Yo-festival in Utrecht en onlangs met de operadagen in Rotterdam.
Bijzonder is ook dat theater Vandenbulck de voorstellingen lang op het repertoire houdt waardoor theater Vandenbulck bijvoorbeeld Beren, Beren, Beren meer dan 300 x heeft
kunnen spelen.

Theater en muziek in tandem

Theater Vandenbulck maakt voorstellingen waarin op zoek wordt gegaan naar de combinatie van theater en muziek. Voorop staat dat het verhaal zo helder mogelijk verteld wordt. De muziek die in de voorstellingen wordt gebruikt is een smeltkroes van verschillende stijlen; zowel klassieke als lichte muziek kan hierbij het uitgangspunt vormen.
De specialiteit van Theater Vandenbulck is kinderopera's: de muziek is zeer toegankelijk voor kinderen en zij kunnen het gezongen verhaal makkelijk volgen, nazingen en onthouden.
Er zijn inmiddels al 7 kinderopera's gemaakt ("Beren, beren, beren", "Baba Jaga", "De Rode Schoentjes", "De Vuurvogel", "Kippetje Tok", "Bommelding" en "Help!") en volgend seizoen wordt daar een nieuwe opera aan toegevoegd voor 7+.
Naast opera's voor kinderen van 4 tot 12 jaar maakt Theater Vandenbulck voorstellingen voor het voortgezet onderwijs: "Dichterliefde, hondenleven" (een combinatie van lichte muziek van nu en liederen van Schumann) en "Vreemd" (muziektheater over eerwraak).
De voorstelling "Enoch Arden" is gemaakt voor volwassenen: er wordt een verhaal verteld met pianomuziek van Richard Strauss.

Geschiedenis
In 1989 werd Theater Vandenbulck opgericht door o.a. Gerard Luijkenaar en Hannie van Veldhoven. Met dit gezelschap wilden zij een combinatie vinden tussen muziek en theater. Dit resulteerde in voorstellingen voor volwassenen als "Het mooie nieuwe leven" (naar 'Davita's harp' van Chaim Potok met de Jiddische liederencyclus van Sjostakovitsj) en "De geschiedenis van de soldaat" van Strawinsky, die zelfs op straat gespeeld werd. Theater Vandenbulck maakte nog meer straatopera's, veelal in een fantasietaal. Deze straatopera's, als "Il mondo tourne rondo" en "Roodkapje" werden ook in het buitenland gespeeld.
In 1994 kwam vanuit het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch de vraag om een kinderopera te maken. Dit leidde tot een opera van twintig minuten, "De kleine indiaan". Deze voorstelling was een groot succes en Theater Vandenbulck maakte er twee deeltjes bij. Gezamenlijk werd dit de voorstelling "Beren, beren, beren", de eerste opera voor kinderen van Theater Vandenbulck. Er volgde een reeks van kinderopera's voor alle leeftijden. De voorstellingen konden in schouwburgen gespeeld worden, maar ook op scholen of in tenten of op stille plekken ergens buiten.

Een belangrijk gegeven voor Theater Vandenbulck is de fantasie. Eenvoud in decor en rekwisieten is belangrijk om de fantasie van het publiek te laten werken. Vandaar dat er veel gebruik wordt gemaakt van alledaagse, herkenbare attributen die door gebruik in hun (oorspronkelijke) betekenis kunnen veranderen. Theater Vandenbulck is niet zozeer een operagezelschap, maar zij wil theater en muziek samenbrengen. Hierbij wordt gezocht naar een manier waarbij het verhaal door middel van muziek en theater het beste verwezenlijkt kan worden. Hierdoor werkt ze even gemakkelijk samen met acteurs als met zangers. Om de voorstellingen voor de jonge doelgroep begrijpelijk te maken, komen er herhalingen in de muziek en tekst voor. Volgens Theater Vandenbulck zijn deze momenten van herkenning voor kleine kinderen erg belangrijk.